keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Abba Elian tsuikapullo

Luostariin oli tullut pyhiinvaeltajia kaukaa Romaniasta asti. Abba Elia osasi jonkin verran kreikkaa ja hepreaa, ja hänet oli siksi määrätty pyhiinvaeltajien tulkiksi. Todellisuudessa romanialaiset eivät ymmärtäneet abba Elian kreikkaa eikä hepreaa, mutta ajattelivat, että luostarissa on Pyhä Henki erityisesti läsnä, koska siellä edelleen keskustellaan Raamatun kielillä. Pyhiinvaeltajat ihastuivat luostariin ja erityisesti abba Eliaan niin paljon, että päättivät seuraavana vuonna tulla uudelle pyhiinvaellukselle.

Vuoden päästä pyhiinvaeltajat palasivat tuliaisten kera. He olivat tuoneet ansioituneelle tulkillensa paikallista tsuika-nimistä juomaa. Abba Elia kiitti pullosta, mutta kun hän myöhemmin maistoi sitä keljassansa, hän ei alkuunkaan pitänyt juomasta. Niinpä Abba Elia kutsui luokseen abba Jakovoksen, joka tunnetusti piti kaikista juomista. Abba Jakovos joikin juomaa mielellään, ja ilahtuneena kiitti abba Eliaa.

Tsuikapullo näytti kuitenkin edelleen täydeltä. Abba Elia kutsui luokseen abba Georgioksen, ja tarjosi hänellekin juomaa. ”Onpa hyvänmakuista” totesi abba Georgios. ”Jumala on viisaudessaan lähettänyt meille nämä pyhiinvaeltajat, jotka taitavat näin maukkaan juoman valmistuksen”.

Hämmästyksekseen abba Elia huomasi, että pullo oli edelleen miltei täysi. Luostarin lähellä kilvoitteli myös amma Sofia, joka oli nuoruudessaan lyhyen aikaa kilvoitellut Romaniassa. Tämän muistaessaan abba Elia otti tyhjän leilin, kaatoi sen täyteen tsuikaa ja lähetti lahjana amma Sofialle. Amma Sofia, joka ei ollut vuosiin saanut maistaa kyseistä juomaa, puhkesi vuolaasti ylistämään Jumalaa. ”Ylistetty olet sinä Herra! Sinä lähetät hurskaita pyhiinvaeltajia naapureilleni, ja vieraanvaraisia naapureita minulle.”

Abba Elia ajatteli, että tsuika olisi nyt viimein loppunut, mutta katsoessaan pulloa huomasi sen edelleen täydeksi. Silloin abba Elia ymmärsi miksi juoma ei vähentynyt: se oli rakkaudella tehty ja kuljettu Romaniasta asti. Ja olihan juoma tuottanut luostarissa vain siunausta, monet olivat siitä ilahtuneet ja kiittäneet Jumalaa.